2016. január 1., péntek

Mákvirág

A mákvirágra asszociálva most már 3 dologra is gondolhatunk. Így nem csak a mák gyönyörű, élénk színű virága, vagy egy "jómadár" juthat eszünkbe róla, hanem ez a mákos virágos sütemény is.
Elkészíteni pedig nagyon egyszerű. Nálam az idén ajándékba készült. 

Hozzávalók: 33 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, 40 dkg finomliszt, 14 dkg darált mák, barack vagy más lekvár, tortabevonó, cseresznye.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és a tojással. Beletesszük a narancs lereszelt héját, majd apránként beleszitáljuk a lisztet is. A végén jöhet a darált mák. A linzertésztát jól összedolgozzuk, majd hideg helyen pihentetjük. Érdemes 1 nappal korábban elkészíteni, mert az 1 éjszaka pihenés nagyon jót tesz neki. A tésztát 3 mm vastagra kinyújtuk. Ha két sütőpapír között nyújtjuk ki a tésztát,  elkerülhetjük, hogy a linzertészta leragadjon. Virágformával kiszúrjuk a tésztákat. A fele részének közepét is kiszúrjuk, gyűszű segítségével. (nekem nincs itthon, viszont jó szolgálatot tett, egy vastag filctoll kupakja)
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A virágokat 15-18 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A kekszek összeragasztásához használjuk a lekvárt, majd a virágok közepébe 1-1 kimagozott cseresznyét teszünk. A tortabevonót gőz felett megolvasztjuk és a virágok tetejét megcsíkozzuk.
A kekszeket jól záródó dobozban tudjuk tárolni. Viszonylag sokáig eláll(na), ha hagynánk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...