2014. március 4., kedd

Kapros túrós lepény

Egy nagyon kedves barátnőm nemrég említette, hogy mennyire szereti a kapros-túrós lepényt... és hogy milyen régen evett már. Beültette a bogarat a fülembe. Az első utam rögtön a boltba vezetett, hogy a hozzávalókat beszerezzem és még aznap elkészítsen. De hát ezért vannak a jó barátok... :)
A receptet az egyik Vidék Íze újságban találtam. 

Hozzávalók: 4 dl tej, 1 kk kristálycukor, 2 dkg élesztő, 60 dkg szitált liszt, 7 dkg vaj olvasztva, 4 ek porcukor, 2 db tojássárgája, csipetnyi só.
Töltelékhez: 6 ek cukor, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 4 ek búzadara, fél kg túró, 1 csokor kapor.
Langyosítsuk meg a tejet, 1 dl-t vegyünk ki belőle ebbe szórjuk az 1 kk kristálycukrot illetve az élesztőt. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet (átszitálva) tálba tesszük. Közepére öntjük a tejes élesztőt, az olvasztott vajat, porcukrot a tojássárgáját végül a sót. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. 45-50 percig letakarva pihentetjük. Eközben előkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót áttörjük beletesszük a tojássárgáját a búzadarát, tejfölt és cukrot, majd összekeverjük. A megmaradt 4 db tojás fehérjéből kemény habot verünk, ezt óvatosan belekeverjük a túrókrémhez, végül megszórjuk kaporral.
Lisztezett deszkán a tésztát nyújtsuk ki (lapítsuk el). Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit, erre helyezzük a tésztát. A túrót elsimítjuk a tetején majd az egészet előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütjük.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...