2013. május 27., hétfő

Csülök németesen burgonyagombóccal és párolt káposztával

Újabb német ételt hoztam nektek. Szintén kedvenceim közé tartozik, de csak óvatosan esszük, mert nem éppen diétás - így előfordul, hogy évente 2x készítem. Sajnos.
Ezt az ételt inkább ebédre ajánlom, vacsorára egy kissé nehéz lenne.
Hozzávalók: 1 kicsontozott csülök (csont is kell), só, bors, 1 fej vörös hagyma, 2 babérlevél.
A káposztához: 1 adag savanyú káposzta, kevés szalonna
A megtisztított és kicsontozott csülköt (és csontot is) tegyük fel hideg vízben főzni, adjuk hozzá a hagymát, sót, borsot és babérleveleket. Kis lángon főzzük, amíg meg nem puhul. Ez nagyjából 2 óra.Tulajdonképpen ennyi a recept. A megfőtt csülök levét tegyük félre. Ha már úgyis készítünk párolt káposztát, a lé felhasználásával készíthetünk egy adat paradicsomos káposztát is. 
(Ehhez a káposztát összeaprítjuk majd a csülök levében egy kevés sűrített paradicsommal együtt puhára főzzük. Hozzáadjuk a cukrot. Készítünk egy kis rántást, amivel besűrítjük.)
A párolt káposztát az alábbiak szerint készítsük el: 
a savanyú káposztát jól átmossuk, kevés vízben 1 babérlevéllel felteszem főzni. Kevés szalonnát olvasztok, amibe egy kisebb hagymát pirítok. Amikor a káposzta megfő a szalonnazsírját a hagymával még melegen ráöntöm a lecsöpögtetett káposztára. 
Készíthetünk egy kevés tormás mártást is, ehhez némi reszelt tormát összekeverünk egy kevés csülök lével. Ezt öntjük a megfőtt húsra. Köretként főtt krumplit vagy burgonyagombócot tálalunk. 

új fejes káposzta csülkös lében meggőzni (sűrített paradiocsn, rántás, kis cukor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...