2014. december 27., szombat

Karácsonyi mandulás keksz

Minden karácsonykor valamilyen keksznek vagy süteménynek mindenképpen készülnie kell. Így volt ez idén is, így a megszokott mézeskalács mellett ez csokis-mandulás keksz sült.

Hozzávalók: 1 vanília rúd, 25 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor, 1 tk reszelt narancs héj, 2 tojás sárgája, 25 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 10 dkg darált mandula, 1 ek narancslé, olvasztott csokoládé
A vanília rúdat hosszában kettévágjuk és egy éles kés hegyével kikaparjuk a magokat. A vajat, a porcukrot egy csipetnyi sót, a reszelt narancshéjat és a vaníliát jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, étkezési keményítőt, mandulát és a narancslevet és az egészet jól összedolgozzuk. A kész tésztát folpackba tekerjük és egy éjszakára hűvösre tesszük. Én nem tartottam be ezt a hosszú várakozási időt, a tésztát csak néhány órára tettem a hűtőbe, de így is nagyon jól sikerült.
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A tésztát lisztezett deszkán, (több részletben) kinyújtom nagyjából fél cm vastagra. Egy likőrös pohár (6 cm átmérőjű) segítségével kis holdakat szúrok ki, melyeket egy sütőpapíros tepsire helyezve kb. 10-12 perc alatt készresütök. Miután a sütemények kihűltek, az olvasztott csokoládéval egyik oldalukat bevonom. Ha a csoki megdermed, már tálalható is. Dobozban hetekig eláll.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...